Ptaki w ciepłych krajach

Zimorodek to szalenie uroczy ptak, który dumnie przedstawia rodzinę zimorodkowatych. Jest to rybożerny ptak o niewielkich rozmiarach. Środkowa Europa, północna Afryka, a także południowa Azja, to najczęstsze regiony życia tych ptaków. Regularne wędrówki nie są pewnie wpisane w naturę zimorodka.

Niektóre osobniki podejmują decyzję o zimowaniu nad zamarzającymi zbiornikami wodnymi, inne z kolei udają się w kierunku południowej części lęgowego areału. Naturalnym środowiskiem zimorodka są czyste, śródlądowe wody, które szalenie często mają dosyć strome brzegi ze zwisającymi korzeniami oraz gałęziami. Służą one zimorodkom jako fantastyczny punkt obserwacyjny.

Ptaki emigracja

Krępa sylwetka oraz krótki ogon to dwie kluczowe cechy, które określają budowę ciała tego ptaka. Zimorodek zwyczajny nie wykazuje także wyraźnego dymorfizmu płciowego. Samiec i samica nie są natomiast identyczne. Dorosła samica zimorodka zwyczajnego posiada czerwonawą żuchwę, która u samca, tak samo zresztą jak cały dziób, jest koloru czarnego. Zimorodek ma niebieskawo-zielony głowę i grzbiet, którego środek przechodzi w przepiękny kolor błękitny. W identycznym kolorze są również sterówki tego ptaka.

Sama sylwetka zimorodka jest dosyć nieproporcjonalna. Długość tułowia jest tej samej długości co długości samej głowy oraz dzioba. Zazwyczaj zimorodek dorasta do maksymalnie 17 centymetrów długości, natomiast ciężar jego ciała nie przekracza 56 gram. Samotny tryb życia kończy się dla tych ptaków z rozpoczęciem lutego, ponieważ to dokładnie wtedy zaczyna się okres godowy tych ptaków. W świecie zimorodków to samica ma podziwiać swojego partnera, który, dzięki charakterystycznemu kiwaniu ciała, prezentuje swoje wszystkie wdzięki osobnikom przeciwnej płci.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *